måndag 10 augusti 2009

Teckenspråk

Tänkte ge er något att syssla med .Hoppas att ni kan se det .Bara att sätta igång med att stava sitt eget namn.Sen kan ni ta efternamnet.

Lite om teckenspråket.

Teckenspråket är inte internationellt.Språket har funnits lika länge som talspråket har och därför har det liksom som talspråket också olika diektala skillnader.

Det finns också TSS Tecken Som Stöd.Vilket man använder till olika handikap.Man kan med stor framgång använda det till när hörande  barn ska lära sig alfabetet,och till invandrabarn.

Teckenspråket och döva har mött mycket motgångar och det har inte alltid varit som det är idag i Sverige.

Teckenspråket har varit förbjudet här i Sverige.Sverige var ett förgångsland att erkänna teckenspråket.Det finns länder där det  fortfarande är förbjudet.

 Eleverna fick inte teckna tillvarandra och inte till läraren.

På lektionerna talade läraren och eleverna avläste på lärarens mun.I vissa fall fick eleverna sitta på sina händer så att de inte skulle använda dem.

1970 -talet började teckenspråksforskningen i sverige .man såg att teckenspråket hade en egen uppbyggnad och grammatik och kunde lägga fram rapporten för riksdagen.

1981 erkändes teckenspråket som ett eget språk av riksdagen.Detta innebar att dövas första språk blev teckenspråket och andra språket svenska.

Att undervisa på gymnasienivå så kan man tro att hörande elever skulle kunna sin svenska grammatik,men så är det inte tyvärr. Så då delade jag ut en bra ramsa som jag tror att många av er kan

 

Ja det var lite om teckenspråk .jag kommer att lägga ut mera sen .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar