tisdag 11 augusti 2009

Mer om teckenspråk

Det var så många som kommenterade mitt förra inlägg .            Så därför kommer det mera

Lite siffror att träna på .

Lite om dövas historia.  

De döva har varit mycket förtryckta,är det  kanske på vissa platser fortfarande.Här i Sverige så var det många präster förr som förgrep sig på döva barn,de kunde ju inte "tala" om.

I Spanien hos de rika så ville de behålla sin rikedom inom släkten och därför blev det nära släktingar som gifte sig.Som en följd därav så blev det några som blev döva.Den Spanska lagen sa att bara de som kunde tala fick ärva .Men de löste det genom att lära döva tala,så.... man kan inte säga dövstumma De kan prata men inte höra.

Per-Arna Borg är "Svenska dövundervisningens fader" Han startade manilla skolan  i Stockholm den första Svenska dövskolan. 

Vi har inte många dövskoler i Sverige .Detta betyder att barn får resa långt till sin skolan  och sen hem på eftermiddagen.

Östervångskolan i Lund hade förr elevhem.Då lämnades barnen där på hösten .Kanske hem på jullovet.Sen hem på sommaren.Tänk! er en 7 åring som lämnades på det viset.Östervångskolan har elevhem kvar i en liten skala.

Tingeling sa att hon har ett personligt tecken.Man får det kan man säga inom den krets man umgås i.Väldigt bra man slipper bokstavera .Hennes tecken är hund.Mitt är ett enkelt Y.Så de flesta inom "dövvärlden" vet vem jag är om man tecknar Y.

Det finns ca: 10.000 döva i Sverige .Men många fler hörselskadade och den siffran ökas hela tiden.Jag brukade säga till "mina"  elever att när de skulle gå på disco eller konserter att köpa hörselskydd på apoteket.Många får ett oljud i öronen efter att ha utsatt sig för mycket starka ljud och då har man förlorat sin tystnad ..Var rädd om er hörsel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar