torsdag 25 mars 2010

Omläggning!

Igår var det omläggning på Kjell.Vist ser det fint ut förutom att han har kliat sig där plåstret har suttit.

Info om Pacemaker

Pacemaker eller pulsgenerator .en eletronisk apparat som opereras in i kroppen hos personer vars hjärta pumpverksamhet inte alltid fungerar som det ska till följd av fel i hjärtats elektriska fortledningssystem.
Det beror på att sinusknutan ellerAV-noden inte fungerar tillfredställande.Pacemakern placeras under nyckelbenet och därifrån går en eller två elektroner till hjärtat.
Pacemakern lyssnar av hjärtats egen aktivitet och skickar vid behov eletriska signaler till hjärtats högra förmak som skickar impulser vidare till muskelcellerna i hjärtats väggar.
Världens första pacemaker opererades in helt i en människa tillverkades i Sverige av Rune Elmqvist 1958 och opererades in samma år av hjärtkirugen Åke Senning.
Den fungerade inte så bra,den första höll bara ett par timmar och den andra bara ett par veckor.Men den första patienten Arne Larsson överlevde både uppfinnaren och kirugen och fick uppleva 26 pacemakrar innan han dog vid 86 års ålder avled 2001.
Pacemakerimplatation är idag ett rutiningrepp som oftast utförs  av kardiolog med specialisering inom arytmologi.Operationen tar vanligtvis mindre än 1 timme och utförs med lokalbedövning.

Hämtat från Wikipedia

Dagens klokord:Att åldras är som att bestiga ett berg.Man blir anfådd men får en mycket bättre utsikt Citat av Ingrid Bergman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar